Актуални проблеми на новодомците – ремонти, отношения със съседи и влизане във владение

След ентусиазма, че имате нов дом, често следва период от няколко месеца, в който можете да имате сериозно количество неприятности. Усещането, че щом сте си платили апартамента, вие сте приключили с проблемите си, често е илюзорно. Бъдете внимателни, следните ситуации са напълно реални и въпреки, че не изискват пряката намеса на адвокат /в ранния им стадий/, понякога стигат до съдебната скамейка, ако не са били потушени навреме.

 

-     Много често някой продава жилище, за да се отърве от лоши съседи или ескалиращи постоянно конфликти заради течове или други неприятни ситуации. Представете си, че някой ви позвъни в новия ви апартамент и ви сервира новината, че живее под вас и вашата баня наводнява няколко етажа под нея. Неприятно, мирише на разходи и то солидни. Лесно можете да се врътнете и да кажете, че не е от вас, за съжаление, това не решава проблема. Новодомците често трябва да изправят скритите дефекти на жилищата, в които са инвестирали парите си. Скъпо е, но това е единственият начин да се разминавате с усмивка със съседите си.

- Ако планирате ремонти е хубаво да уведомите домоуправителя, просто от добро сърце. За стандартните ремонти не е необходимо изричното разрешение на никого, особено ако не пречите никому с дейностите си. Шумът и вибрациите са единственият проблем, с който никой не може да се справи. С малко повече толеранс, както и тактичност, този проблем също не е сериозен. Не тръгвайте на нощ срещу съседите ви, поставете се и на тяхното място, особено ако има възрастни хора или малки деца, за които шумът е проблем.

- Един постоянно подценяват проблем, който може да се окаже много сериозен – промените по конструкцията. Често купувате жилище, в което започвате бурна промяна на разположението на стаите, приобщавате тераси, разделяте стаи, обръщате кухнята на баня и банята на част от хора. Прекрасно е, че имате толкова енергия, но точно тези ремонти няма как да останат скрити от съседите, заради силния шум. Не се учудвайте и на силно негативната им реакция, когато видят дръзкия полет на строителната ви фантазия. Ако трябва да ви посъветваме, тук вече сте сбъркали и то сериозно. Всеки опит за промяна по конструкцията на дадено жилище и смяна на предназначението на конкретната стая/част от него, би трябвало да е съгласувано с инженер-конструктор, да се представи и защити проект, който да увери всички в това, че запазва здравината на сградата. Ако това сте го пропуснали, вие сте в реален проблем.  Уязвими сте на всякакви видове проверки, а искрено се надяваме, че в желанието си да направите по-удобно жилището ви, не сте предизвикали съществени нарушения на здравината на конструкцията. Ако това вече се е случило, нужно ви е да вземете спешни мерки, за да възстановите това, което е било разрушено. Не винаги е възможно, но е по-добре да го направите вие, по ваша инициатива, отколкото да бъдете принудени от сигнали на съседи по институциите, които ще развалят трайно удоволствието от новия дом.

 

-